Uniós támogatások lenyúlása mesterfokon (Gyors halak 3.)

Ez a cikksorozat egy cég példáján keresztül mutatja meg, hogy hogyan működik Magyarországon az uniós támogatások korrupt elosztása. A rendszer egyik sikertörténete a Csikesz Tamás által alapított DFT-Hungária Kft-hez kapcsolódik. Az Interneten fellelhető információk alapján kirajzolódó üzleti modellhez hozzátartozik a különböző cégek és “nonprofit” szervezetek, illetve szakmai lobbik és érdekcsoportok összehangolt működtetése az uniós források megszerzésére. A sorozat 1. részemelyet az atlatszo.hu blog tett közzé Becker András társszerzőségével,  a DFT-Hungária történetének kezdetét (2001-2007) meséli el. A sorozat 2. része (szintén Becker Andrással) a DFT kezdeti sikereit taglalja az EU-s támogatások megérkezésével létrejött felnőttképzési piacon. Megvizsgáltuk a DFT képzési projektjeit, melyeket szakszervezetek, illetve kis- és középvállalatok részére dolgozott ki, összesen kb. 750 millió forintnyi EU-s pályázati támogatással. A tanfolyamok hasznossága (folyamatmenedzsment henteseknek) és esetenként még a létezése is megkérdőjelezhető: több tréning projektet büntettek hatósági ellenőrzéseken visszásságokért (egyidőben különböző helyeken azonos résztvevők).

A korrupció egyik törvényben szentesített formája a meghívásos közbeszerzés: azt lehet meghívni ajánlattevőnek, akit az ember akar. A mai rész megismerteti a DFT-Hungáriához kapcsolható közbeszerzések módszertanát jónéhány DFT-alkalmazott cégének és nonprofit társaságának bevonásával. A módszer egyszerű: X elkészìti a pályázatot Y-nak, amelyet ugyanaz az X cég fog lebonyolítani, de a közbeszerzésben X mellett (vagy helyett) a baráti U és V is tesz ajánlatot, hogy papíron minden szép legyen. X is kap pénzt és Y is, és az EU is boldog lehet. 

Értékteremtő folyamatok

A DFT azon cégek közé tartozik melyek kiírt témákra szabott teljes pályázatokkal házalnak, csak aztán velük kell megcsináltatni az elnyert projektet. Részletesen, a DFT előadásában (figyeljük az 5. pontot):

Nem pályázatírás, hanem teljeskörű pályázati projektmenedzsment: projektötlettől a záró elszámolás elfogadásáig, kockázatvállalással!

DFT ajánlatok minden forrásra

DFT ajánlatok minden forrásra

 1. A megvalósítható projekt biztosítása.
 2. Hatóság által elvárt akkreditációs feltételek közvetett biztosítása.
 3. Projektterv készítése: képzési terv, megvalósítási terv, költségterv.
 4. (…)
 5. Közbeszerzési eljárás lebonyolítása (adott esetben).
 6. Pályázati megvalósítás közvetett támogatása: képzési terv véglegesítése, képzések megszervezése, képzések megtartása.

Orbán Viktor 2010 óta többször hangoztatott célként az EU-s források elosztásának felgyorsítását tűzte ki. Nem csoda, hogy a pályázati üzleti környezetet a “hívjunk le minél több pénzt minél gyorsabban” filozófiája irányítja. A DFT-Hungária üzleti filozófiája pompásan illeszkedik a rendszerbe, mivel teljesen leegyszerűsíti a pályázati pénzek elköltésének rendszerét.

A DFT-Hungária "értékteremtő" folyamata. (Az ábra Györke Béla Péter — a DFT egyik folyamatgazdája, Humán Aspektus ügyvezető) — publikusan megosztható prezi.com előadásából származik.

A DFT-Hungária “értékteremtő” folyamata. (Az ábra Györke Béla Péter — a DFT egyik folyamatgazdája, Humán Aspektus ügyvezető — publikusan megosztható prezi.com előadásából származik.)

A gyárszalagos ábra legszebb vonása, hogy maga az elvégzett projekt meg sem jelenik sehol. A projekt tartalma ugyanis a pénzköltés szempontjából másodlagos. Az egyes lépcsőket kizárólag az elkészítendő jelentések és igazolások definiálják.

Közbeszerzések biztos befutóval

2005-től 2009-ig a DFT szerepel minden évben néhány közbeszerzési pályázatot, de általában csak mint ajánlatadó és nem pedig nyertes. 2010 óta egyre gyakrabban szerepelnek kiírásokban és sokat nyernek is. Itt egy táblázat a DFT-Hungária vagy DFT Korszerű Gyakorlat Kft említéséről (=n) közbeszerzési tájékoztatókon (2014 csak részleges adat tavasz végéig).

Év 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014
n 1 4 7 3 4 26 61 48 89 59

A DFT “szakértelméről” még árnyaltabb képet kapunk az összes, mondjuk 2012-es közbeszerzési szereplését vizsgálva. A közbeszerzési értesítőket bogarászva látszik, hogy nagyrészt hirdetmény nélküli, tárgyalásos közbeszerzési pályázatokon 2012-ben a DFT több mint 1 milliárd forint értékű tendert nyert el összesen több mint ötven TÁMOP pályázat megvalósítására.

DFT-hez köthető 2012-es közbeszerzések. Eljárások: z. hirdetmény nélküli vagy közvetlen ajánlatkérési felhívás, tárgyalás nélküli; z+ hirdetmény nélküli, tárgyalásos; ny. nyilt; ny+ hirdetményes, tárgyalásos. Pályázati konstrukciók: T213 TÁMOP 2.1.3.B-11 Munkahelyi képzések középvállalatoknak; K610 KEOP 6.1.0/B/11 Fenntartható életmód kampány; T551 TÁMOP 5.5.1.B-11 Családi közösségi kezdeményezések.

Legyen minden dolgozónak saját vállalkozása!

Az elnyert TÁMOP 2.1.3.B-s képzések lebonyolítására 2012-ben kellett vállakozót találni, ami legtöbbször egy szimpla tárgyalásos, hirdetmény nélküli közbeszerzést igényelt (ahogy azt a Közbeszerzési Törvény kisvállalkozások viszonylag szerény tranzakcióiról előirja). Egy ilyen képzési program keretében a DFT internethasználatot, gondolkozásfejlesztést, folyamatmenedzsmentet, lean menedzsmentet, gyakorlati EU ismereteket és hasonló kamunak hangzó dolgokat oktatott a dolgozóknak. Például az Uhrin transzport 19,8 milliós pályázata (TÁMOP-2.1.3.B-11/1-2011-0044) 990 ezer forintot fordított az autóbuszvezetői képzésekre, de a büdzsé maradék 95%-át a DFT képzései és az egyéb költségek emésztették fel. Néha nem elég egy ajánlatra alapozva csak úgy kidobni a közpénzt, és ekkor a hirdetménynélküli közbeszerzésre 2-3 további játékost is meg kell hívni. Az erzsébetvárosi, tolnai és sok egyéb polgármesteri hivatal szervezetfejlesztésében alvállalkozó Agenda 2013 Projektház Kft (illetve utódja az Agenda Projektház Kft) ajánlattevőnek is megfelel ilyenkor (ezekről a kamuprojektekről ld. a 2. részt). A DFT veterán munkásai, hol Pablényi Attila, hol Kovácsné Hajdú Csilla, hol Magyar Szilárd látja el az Agenda ügyvezetői feladatait. Hasonló avatar cégekkel zajlott a DFT által elnyert közbeszerzési eljárások többsége.

A 2010–14-es DFT-hez köthető közbeszerzési hírekben az ajánlattevők és nyertesek között tipikusan a DFT munkatársai által vezetett cégek szerepelnek (az említett ügyvezetők nevét megbízási szerződésekből és céges weboldalakról vettem).

 • Agenda 2013 Projektház (Agenda Projektház mai nevén)
 • Agenda Pályázatház (Radosiczky Imre ügyvezető)
 • Proakció Kft. (Jagasics Gergő)
 • DFT Korszerű Gyakorlat (Horváth Péter)
 • Humán Aspektus Kft. (Györke Péter)
 • Pragmatica Sanctio Bt. (Kósa Réka)
 • Pro Consulting Kft (Garami Linda)
 • IR Consulting (Pablényi Atila)
 • Versenyhajó Kft. (Goda Szilárd). 

A sok ügyvezető cégének sokféle címe is van. A közbeszerzési értesítésekből így nem tűnik ki, hogy ugyanazon cégről van szó, de nehéz elképzelni, hogy a kiírók ne lennének tisztában a cégek közötti egyetértésről amikor meghívják őket ajánlattételre.

A közbeszerzési hírekbeli együttszereplések alapján számos más cég szemmel láthatóan jól dolgozik együtt a DFT Hungáriával. A teljesség igénye nélkül felsorolható ezek között a Dover Nyelviskola (akikkel számtalan képzési progamot folyattak le), Shortcut Communications, Learning Innovation, és a European Conformity Center. Az ECC pl. egy sikerdíjas pályázatíró cég, akivel a DFT Hungária TÁMOP pályázatokon összesen 970 millió forintot nyert el. Ezt linkedin oldalán maga Zöldág András meséli el, aki az ECC egyik projektmenedzsere volt és az ügyfelek zökkenőmentes átadását koordinálta a két piaci szereplő közötti stratégiai együttműködés keretében. [Z.A. linkedin oldala azóta szűkszavúbb lett, de itt a 2014-es változat.]

Uniós támogatások lenyúlása mesterfokon (Gyors halak 3.)” bejegyzéshez ozzászólás

 1. A Sz-Szatmár-Beregi Kórházak összeolvasztott egészségügyi gigaintézménynél (Nyíregyháza, Nagykálló, Mátészalka, Fehérgyarmat, Vásárosnamény) szintén a DFT-vel kellett szerződést kötnie egyenként és persze “ÖNKÉNT” a későbbi teljesítésigazolást jelentő kijelölt dolgozóknak. Fejenként közel egymilliós szerződésekért idióta szinvonalú vezetőképzés és menedzserszemlélet okítása zajlott.
  A vidéki tagintézményekből a kórház saját költségén szállította a betegellátásból kötelezően addig kivont dolgozókat, csak a teljesítés igazolását jelentő szigno számított, bármi áron.
  Siralmas és gusztustalan volt egyszerre.
  Bármit meg lehet csinálni ma az emberekkel, olyan mintha élőállatokat terelnének hasznosításra.
  Botrányos a források ilyen módon történő elpazarlása. Ráadásul olyan kontraszelekciós folyamatokat indít el a társadalomban, aminek hosszú távon beláthatatlan következményei lesznek.

Kommentár // éljen a szólásszabadság

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s