2 milliárd forint fantomvállalkozások fejlesztésére

Hadházy Ákos újra felemlegette, hogy a DFT-Hungáriához kötődő cégháló már több, mint 6 milliárd forint EU-s közpénzt húzott be eddig meghekkelt közbeszerzéseken. Bemutatom, hogy közpénzeket direktben is bőven kaptak az államtól, az Európai Regionális Fejlesztési Alap terhére. Az itt megvizsgált 11 nyertes pályázatban összesen 2 milliárd forint EU-s pénzt tapsoltak el a DFT-Hungária projektcégei és barátai. Mutatok egy belső tájékoztatásra készült prezit arról, hogy a formailag különböző cégek tartozó közvetlen pályázatait szisztematikusan, nagy gondossággal koordinálják a DFT-n belül, mint főfolyamatot. Nem viccelek, a DFT-Hungáriának 28 értékteremtő [gy.k., pénzcsináló] főfolyamata van, gyakorlatilag mind uniós források elcsatornázására. A közvetlen pályázás egy értékteremtést közvetlenül támogató vertikális főfolyamat, míg a pályázatírás-közbeszerzés-megvalósítás1 az értékteremtést közvetlenül támogató horizontális főfolyamatokhoz tartozik. A 2013–2015 között beindult pénzszivattyút itt négy példába rendeztem: kicsit megkapargatva mindenütt talál az ember érdekességeket a lózungokkal teli közlemények mögött.

0. Koordináció

☞  Link a prezihez: itt.

A koordinációt bemutató prezi kezdőoldala utal egy alapvető trükkre, amivel majdnem 80 millió forint uniós támogatást síboltak el 2012-ben: pályázzunk ugyanarra a projektre külön avatar cégekkel, aztán osszuk szét a pénzt egymást között. Ekkor ugyanis a DFT-t vezető Csikesz Tamás FISZ egyesülete és Esti Kornél nonprofit kft-je is nyert a KEOP 6.1.0/B/11-2011 programban, ugyanarra a környezetvédelmi projektre (“fenntarthatósági tematikájú rendezvénysorozat”), amit aztán meghívásos közbeszerzéseken kiszerveztek a saját fantomcégeikhez. A prezentáció felvázolja a közvetlen pályázatok lebonyolítását a DFT-Hungárián belül, stratégiai célként megnevezve:

 • saját új ötletekhez pályázati forrás biztosítása
  meglévő cégeink által a lehető legtöbb pályázati forrás lehívása
 • bővítsük a közvetlen pályázatok számát- a lehető legtöbb infrastrukturális és eszközigények pályázatból történő finanszírozása
gyorke-nemmegvalositas

Györke Béla Péter vizuális gegje a projektek teljesen mellékes megvalósításáról.

A prezi ezek után figyelmeztet, hogy fontos a

számlázás árajánlatok szerinti biztosítása

és várják az ötleteket:

 • cégek rendszere (milyen céget/cégeket érdemes létrehozni a következő évek során megjelenő közvetlen pályázati lehetőségekhez)
 • milyen módosítások lenne érdemes végezni a meglévő cégeknél (Teáor bővítés, referenciák stb.)

1. A kányéki mindenközpont

A DFT-Hungária két pályázattal is nyert ugyanannak az épületnek a megépítésére:

 • 249 481 386 forintot “Multifunkciós zöld fejlesztőtér kialakítása” címén [GOP-2.1.1-12/B programban], és
 • 304 007 855 forintot “A holnapot ma: Tudástanszfer és oktatástechnikai Központ” [GOP 1.2.1-12/B programban].
kozpont_1

Zöld fejlesztőtér, eseményközpont, inkubátorház vagy amit akartok.

Mindkettőt Baracskára ígérte a pályázat, de miután a DFT elnyerte ezt az 550 milliót, a 3000 m2 -es épületet végül Kápolnásnyéken építették meg, pont az L. Simon László bábáskodása alatt felújított Dabasi Halász Kastély mellett (amire 306 millió uniós támogatás jutott, az Átlátszó szerint L. Simonhoz köthető furcsa tulajdoni viszonyokkal).  Az avatón beszédet mondott Fónagy János parlamenti államtitkár, L. Simon László bukott államtitkát, és Tessely Zoltán országgyűlési képviselő. Tesselynek nem volt könnyű elmondania, hogy mit is adnak át: az elkészült Központ egyszerre turisztikai élettér, innovációs, oktatási és gazdasági központ, inkubátorház, multifunkcionális zöld fejlesztő tér, valamint az élelmiszer- és szolgáltatóipar helyszíne, illetve ott képző- és iparművészeti kiállítások, szakkiállítások, családi programok, állásbörzék és koncertek is helyet kapnak majd. A DFT Eseményközpontnak hívja.

2. A bullshit mesterei

2013. július 17-én jelent meg a felhívás a versenyképes üzleti környezet fejlesztését támogató pályázatra (GOP-2013-3.3.2). Sokakat nem rettentett el a 10 napon belüli határidő: 94-en pályáztak és 44-en nyertek 20–250 millió közötti összegeket. Ezek között vannak a DFT-Hungária avatar cégei is: Proakció Kft, Esti Kornél Nonprofit Kft. és a DFT Korszerű Gyakorlat. A Proakció és az Esti Kornél konzorciumot alapított sajátmagával, a DFT KGy meg Xboxokat vett belőle. 

 • Proakció Kft. [GOP-3.3.2-13-2013-0016] 64 452 600 forint megítélt támogatás. Ebből a cég létrehozta a Pro-akciócsoportot saját weboldallal, és együttműködési megállapodást kötött a Humán Aspektus Kft-vel, a HPM Projektirodával, és a Tudásaudit Kft-vel. Ezeket a cégeket mind a DFT-Hungária volt vagy jelenlegi alkalmazottai futtatják. (A Proakcióról és a Humán Aspektusról már írtam. A HPM Projektiroda ProjektMenedzsment egyszemélyes Kft-t Horváth Péter alapította 2014. márciusában, szokásosan a Farnadi Ügyvédi Iroda ellenjegyzésével. A Kft-nek ugyanaz a címe, mint a DFT KGy-nek, aminek szintén Horváth Péter az ügyvezetője. A Tudásaudit Kft-t 2013 decemberében jegyezték be a DFT-s Nagy Emőke nevén, Farnadi asszisztálásával, a címe pedig a DFT KGy mezőszilasi telephelye.)

☞  Linkek a Pro-akciócsoport közleményeihez: nyitó 1 2 3 4 záró. Ezeket a 2014. július 10. és 2015. október 26. közöttre dátumozott szövegeket ugyanazon a napon töltötték fel a szerverre.

 • Esti Kornél Nonprofit Kft.   [GOP-3.3.2-13-2013-0018]  47 831 375 forint megítélt támogatás. Ebből a cég létrehozta a Coenter konzorciumot saját weboldallal és együttműködési megállapodást kötött az Agenda Projektház Kft-vel, a Munkaszervezetek fejlesztése Kft-vel és a Pro Controlling Kft-vel. Ez utóbbi2 a DFT-s Herczeg István egyszemélyes Kft-je. Az Agenda Projektházról és az Esti Kornélról már szóltam. A Munkaszervezetek fejlesztését pedig Györke Béla Péter jegyezte be, szintén DFT-s ezermester.

☞  Linkek a Coenter (Esti Kornél) közleményeihez: nyitó 2 3 4 5 6 7 8 9 záró. Ezeket a 2015. június 9. és október 21. közöttre datált szövegeket ugyanazon a napon töltötték fel a szerverre.

 • DFT Korszerű Gyakorlat Kft. [GOP-3.3.2-13-2013-0015] 39 421 000 forint megítélt támogatás. Na ebből is lette egy weboldal, meg állítólag egy ingyenesen látogatható játékpark (“GameZZ, hogy fejlődj!- Játékpark a jövő nemzedékért”), de hogy hol, az nem világos. A pályázat szerint Baracskán, a Dehir.hu-n megjelentetett fizetett hirdetés szerint Debrecenben, a weboldal szerint pedig Kápolnásnyéken, a DFT új Eseményközpontjában.

Persze mindegyikhez tartozik egy történet. A DFT Korszerű Gyakorlat a cyber sport [sic] népszerűsítését tűzte ki céljául. A Proakció külön tanácsadókat kért fel, hogy segítsenek felmérni a “tervezett” együttműködés kockázatait az évek óta együtt dolgozó csapatban:

A kialakuló együttműködés kockázatokkal is jár mindkét fél számára, ezen kockázatok elemzése is a stratégiai és vállalati tervezés része, mely során a tanácsadó felmérte az együttműködésben rejlő kockázatokat és lehetőségeket.

Az egyik fantomcég nagyon örült, hogy az Esti Kornélhoz csatlakozhatott:

A Munkaszervezetek fejlesztése Kft. számára kifejezetten fontos momentum volt, hogy a Coenter konzorciumba bekerült és a tapasztaltabb szervezetek mellett szerepet kap, és bizonyos területeken tanulhat tőlük, bizonyos területeken pedig már ő maga is fel tudja mutatni sikereit.

Az első két projekt tehát teljesen fiktív: fantomcégekkel hoztak létre konzorciumokat, azaz konkrétan a semmire költötték el a pénzt. A harmadikban a DFT-sek legalább vettek maguknak egy komplett játéktermet is, Xbox konzolokkal és LED monitorokkal.

3. Kutatgatunk-fejlesztgetünk

A Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) —amíg létezett— nagy fantáziát látott a DFT és barátai ötleteiben, és több száz millió forinttal dobta meg őket “kutatás-fejlesztésre” 2013-ban.

 • GOP 1.1.1-11: DFT-Hungária “Komplex strukturált szabadidő- és egészséginformációs rendszer fejlesztése”: 171 202 500 forint.
 • PIAC_13: Agenda Projektház “Multidimenzionális audit – Innovatív eszközök a munkaszervezetek folyamatos fejlesztésének érdekében”: 364 500 000 forint.
 • PIAC_13: Humán Aspektus “Mobil alkalmazásokra kifejlesztett intelligens és integrált megoldások”: 315 000 000 forint.
humanaspektus-appscreen1

Állítólag ez a 315 millióból fejlesztett (angol nyelvű!) mobil-alkalmazás: villanykapcsolgatás tablettel.

Ezeket csak megemlítem itt, de nem sokat lehet róluk tudni. Viszont  ha a Humán Aspektus projektje a minta, akkor ez mind elherdált pénz. Humán Aspektus már majdnem elkészült a mobil applikációjával okosházak irányítására, a 2016. június 16-i projektzárás óta. Györke Béla Péter nem szarózott, kiadta alvállalkozónak az egészet. Bonyolultságában megfelel egy műegyetemi diplomamunkának — ha létezik egyáltalán. (Nem mintha nem lenne erre már számos szoftver, ingyen vagy legalábbis jóval olcsóbban.)

☞  Link a “majdnem kész” bilding menedzsment szisztemhez.

4. Panzió és családi park

2013 végén hirdették ki egy 11 milliárdos szállodafejlesztési program nyerteseit, akik között sok politikaközeli vállalkozó bukkant fel. Az Átlátszó szerint “egyharmadát nyerték olyan cégek, amelyeknek talán nem kellett vagy nem illett volna”. Ezen a pályázaton nyert a Mátrix-Workmanlike Kft 270 millió forintot, egy I. osztályú panzió építésére Pogányban, Pécstől 10 kilométerre. Ezek után még két pályázattal a DFT-sek nyertek 380 millió forintot ugyanannak a családi parknak a megépítésére.

 • DDOP 2.1.2-12: Mátrix-Workmanlike Kft “I. osztályú panzió és üzleti központ létrehozása Pogányban”, 270 242 875 forint.
 • DDOP 2.1.1/A.B-12: IR Consulting Kft “Természetközeli szemléletformáló családi park létesítése Pécs közelében”, 238 241 381 forint.
 • DDOP 2.1.1/A.B-12: FISZ egyesület “Élményközpontú és ökológiai szemléletformáló gyermekpark-építés a pogányi völgyben”, 142 085 207 forint.

A Mátrix-Workmanlike Kft Zsuffa Ákos cége, aki Csikesz Tamás régi harcostársa. Az IR Consulting Pablényi Attila, DFT igazgató cége. A “Felsőoktatási és Középiskolás Diákközpontú Szellemiségért és Világért” (FISZ) Egyesület pedig Csikesz legelső vállalkozása.

Eredetileg máshova került volna a családi park: Baracska képviselőtestülete 2012. október 9-i ülésén megszavazta [292/2012.(X.9.) határozat], hogy a Humán Aspektussal korábban kötött együttműködési szerződést inkább az IR Consultinggal köti meg, “Stratégiai játékpark létrehozása Baracskán” címmel. A község településfejlesztési bizottsága augusztus 9-én hallgatta meg a DFT-Hungária képviselőjét:

Maczonkay Géza [projektgazda] :  Nem tudja, hogy mennyi információ jutott el a képviselő-testülethez, de hozzáfűzné, hogy ő is csak április óta van a cégnél. Azt, hogy előtte mi történt, azt ő is csak nagyjából tudja. A helyrajzi szám alapján a Sportpálya melletti részen épülne meg ez a Kalandpark. Két külön pályázatot adtak be két külön ingatlanra turisztikai szolgáltatás pályázatra. Megszületett az eredmény, ami felemás lett, mert nagyon megnyirbálták a költségvetést, kihúztak belőle sorokat. A „ Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése” témakörben kiírt felhívásra tervezik pályázat beadását. […]
Minden pályázónak külön megállapodást kell kötni az Önkormányzatokkal, Civil szervezetekkel és vállalkozókkal. Úgy gondolja, hogy ez formaságnak számít.

A Sportpálya melletti területre rendezési terv is készült 2014-ben, de ekkorra már a DFT-Hungária oktatóközpontját odaálmodva, ami végül is a szomszédos Kápolnásnyéken épült meg.  A szóban forgó DDOP 2.1.1/A.B-12 pályázatok beadási határideje 2012. október 31. volt. A Cégközlöny szerint az IR Consulting 2012. szeptember 13-én lett bejegyezve, és csak november 11-án került Pablényihez. Jó kérdés, hogy akkor ki adta be a pályázatot és írta alá a szerződést októberben. Még csodálatosabb módon döntés született 2015. február 27-én, több mint 2 évvel a pályázati nyertesek kihirdetése után a FISZ és az IR Consulting támogatásáról a 2013-ban befejezett ERFA terhére. A három projekt leírása ugyanazokat a lózungokat tartalmazza.

Tervezett projektünk helyszíne a Pécstől 10 km-re fekvő Pogány, ahol elsőként épülne I. osztályú, teljes körűen akadálymentes panzió 8 szobával, 24 férőhellyel és egy konferenciateremmel, így kategóriánkban helyi konkurenciával nem kell számolnunk. 4 új munkahelyet teremtünk, elsősorban helyi és környékbeli munkavállalókkal, akik közül 1 hátrányos helyzetű és 2 nő.  Környezetbarát és innovatív technológiák (napkollektor, napelem, földszonda) révén a várható rezsiköltség gyakorlatilag nulla lesz.  Két fő célcsoportunk: a környéken tervezett turisztikai attrakciókba látogató családok, illetve üzleti tréningeket és kisebb konferenciákat szervező cégek. A Mátrix-Workmanlike Kft. már meglévő üzleti partnerein túl számítunk azokra a helyi szervezetekre (önkormányzat, civil szervezet) és vállalkozásokra is, akikkel új együttműködési megállapodásokat hoztunk létre, így panziónk várható kihasználtsága nagy valószínűséggel már az első fenntartási évben is meghaladja majd a 40%-ot.   [Mátrix-Workmanlike]

Tervezett projektünk helyszíne a Pécstől 10 km-re fekvő Pogány, ahol elsőként épülne gyönyörű természeti környezetben egyedi jellegű, innovatív gyermekpark. […] Mivel hasonló jellegű létesítmény nincs a környéken, helyi konkurenciával nem kell számolnunk. 6 új munkahelyet teremtünk, elsősorban környékbeli munkavállalókkal, akik közül 1 hátrányos helyzetű és 3 nő. A környezetbarát technológiák (napkollektor, napelem) révén a várható rezsiköltség minimális lesz. Fő célcsoportunk: a turisztikai attrakcióba látogató családok, illetve iskolai kiránduló csoportok. Számítunk továbbá azokra a helyi szervezetekre (önkormányzat, civil szervezet) és vállalkozásokra is, akikkel együttműködési megállapodásokat hoztunk létre, így elősegítve létesítményünk minél nagyobb kihasználtságát. [FISZ]

Tervezett projekthelyszínünk Pécs mellett található, érintetlen természeti környezetben. Parkunkban család-, gyermek-, kerékpáros-, és kutyabarát elemeket kívánunk létrehozni. Célunk, hogy nagyobb családok számára is megfizethető áron, magas színvonalú szolgáltatást nyújtsunk, másrészt, hogy úgy próbáljuk a 3-14 korosztály és szüleik szemléletét pozitívan formálni, hogy közben élményekben gazdag programokon vehetnek részt. A helyi önkormányzat tájékoztatása szerint a környéken folyamatosan bővül az attrakciók és szolgáltatások száma (pl. lovarda, horgásztó, uszoda, panzió); velük együttműködve növelhetjük a környék vonzerejét és az ide utazó turisták számát. Tervezett új munkahelyek száma 6, ebből 3 női és 1 hátrányos helyzetű munkavállaló. Rezsiköltségünket környezetbarát technológiák alkalmazásával szeretnénk minimalizálni. A családok mellett elsősorban iskolai kiránduló csoportokat fogunk kampányainkkal megcélozni. Terveink szerint évente több mint 15.000 látogatónk lesz.  [IR Consulting]

Ja, és munkásokat se kellett fizetni: a FISZ kapott még 125 250 270 forintot “Épìtőipari tranzitfoglalkoztatás címén [TÁMOP-1.4.6-13/1-2013-0029], ami 20 ember 6+6 hónapos képzéssel egybekötött építõiparban való foglalkoztatására való, amiből 1/2 milliós havi fizetést kaphattak volna a résztvevők. Ebből felvettek nyolc volt munkanélkülit a szomszédos Gilvánfáról, akik elvégezték a tereprendezést. (Mellesleg az Esti Kornél is nyert 123 milliót ugyanebben a programban, Baracskán.)

2015 végére elkészült Pablényi Zsályaliget Hotel & Wellness és Élményparkja, ami egyben Zsuffa Ákos Első Igazi Magyar Lodge-a is. Tényleg ott van, és idén tovább bővül sípályával, biofarmmal, mediterrán kertbisztróval, horgászstéggel, stranddal, kempinggel, és szabadtéri rendezvényközponttal.

☞  Link: a gilvánfai tranzitfoglalkoztatottak .

☞  Link Biki Endre Gábor zsályaligeti úti beszámolójához, képekkel.


További jegyzetek

[1] A közbeszerzési kavarásokról ld. pl. az egyik előző cikkemet a tolnai önkormányzati ülésről, amit Hadházy is említett és még az MTI is átvett]

[2] A Pro Controlling-nak Garami Linda volt az ügyvezetője egy 2015-ös Bethlen Gábor Alappal kötött szerződés szerint, aki a DFT-t vezető Csikesz Tamás felesége. Eredeti alapításakor Zsuffa Ákos még szavazati jogú tag volt. 2015 végén átalakult egyszemélyes Kft-nek már csak Herczeggel, a Farnadi iroda ellenjegyzésében.

Reklámok

2 milliárd forint fantomvállalkozások fejlesztésére” bejegyzéshez ozzászólás

Kommentár // éljen a szólásszabadság

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s