Óvodásoktól is lehet lopni

Ez a bejegyzés egy EU-s óvodafejlesztési program elmutyizásáról szól 2013-ban.  A támogatási pénzek fele (több mint 1,8 milliárd forint) ugyanazon kartell ügyfeleihez került. A nyertes önkormányzatok ebből színlelt közbeszerzésekben adták át a  20%-os “sikerdíjat” a képző cégeknek, borsos árú tanfolyamokat rendelve.   

A legkedvesebb tanítvány

2011. áprilisában egy konferencián jelentette be Orbán Viktor és Matolcsy György a Magyar Fogászati Turizmus program indulását. Ugyanennek a konferenciának visszatérő előadója volt Zsuffa Ákos, aki dolgozott a Magyar Fogászati Turizmus Programiroda gazdasági pályázati szakértőjeként és az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. gazdasági igazgatójaként is (ezekről a dr. Bátorfi Bélához köthető cégekről lásd pl.  az Átlátszó írását), főiskolai docensi munkája és saját vállalkozásainak vezetése mellett. Utóbbiak elég szépen hasítottak uniós pályázatokon. A Villa Lipót 2013-ban nyert 85 millió forintot “Gondolkodási folyamatok elektronikus automatizálására”, a GOP 1.1.11 pályázaton. A Mátrix-Workmanlike Kft néhány csip-csup vállalkozásfejlesztési pályázat elnyerése után 270 millió forintos támogatást kapott 2012-ben turizmus-fejlesztésre Pogányon, amihez DFT-Hungáriához köthető cégek hozzátettek még 500 milliót három kapcsolódó uniós projektben.

Zsuffa a 90-es években csatlakozott Csikesz Tamás sikeres egyetemi felkészítő cégéhez, a DFT-Budapesthez, létrehozva annak győri leányszervezetét.  Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán végzett 2000-ben, és hamarosan ezután a Budapesti Kommunikációs Főiskolán (ma már Budapesti Metropolitan Egyetem) kezdett el dolgozni. 2007-ig több, a BKF-hez kapcsolódó projektben vett részt a két betyár. Zsuffa nem dolgozik Csikesznek közvetlenül, de gyakran szövetkezik vele uniós pénzek megszerzésére, és tárgyal is a DFT képviseletében, ha kell. Egy ideig még saját felnőttoktatási lobbiszervezete is volt (amit Csikesszel alapítottak), de az egyesült a Felnőttképzők Szövetségével (FVSZ), aminek most Zsuffa az elnöke. Így rendszeresen részt vesz a kormánnyal történő szakmai egyeztetéseken, pl. tagja a Nemzeti Képesítési Bizottságnak. De az érdekeltségei között legfeltűnőbb a Learning Innovation Kft, ami több mint száz, többnyire mímelt közbeszerzésen vett eddig részt. Legtöbbször  DFT-s cégek, volt BKF-es kollégák vállakozásai, illetve baráti felnőttképzők mellett szerepel meghívott ajánlattevőként. Például az ÁROP 1.A.5 és 3.A.2 önkormányzati szervezetfejlesztési programokban nyolc közbeszerzésre hívták meg: egyszer egy DFT-s projektcég kíséretében, négyszer pedig BKF-es kollégák cégei mellett (Corporate Values, Németh Gergely cége, és Stratégiai Elemzések Központja, Perlaky-Papp József vállalkozása).

2012-ben a Learning Innovation 24%-os tulajdonosa lett az EU 2002 Kft, Gajda Tibor vállakozása. 2014-ben pedig Lélfai Édua lett résztulajdonos. Gajda Tibor, volt BKF-es kolléga a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese 2016 áprilisától.  Édua testvére, Koppány az MTÜ Felügyelőbizottságának és a Magyar Fejlesztési Bank igazgatóságának is tagja. 2016. júliustól kezdve Zsuffa kizárólagos tulajdonában megy tovább a vállalkozás.  [újraírtam ezt a bekezdést, hogy  pontosítsam a tulajdoni viszonyokat] 

Óvodapedagógusok 80 ezer forintos tanfolyamai

A TÁMOP 3.1.11-12/2-es programot óvodafejlesztésre hirdette meg a kormány, eredetileg 600–900 pályázat támogatását várták tőle. A könnyített elbírálás ellenére végül csak 109-en kaptak támogatást, összesen 3,5 milliárd forintot. A támogatások eloszlásából és az azokhoz kapcsolódó közbeszerzésekből látszik, hogy a piacot felosztották maguk között a legjobban helyezkedő felnőttképzők, méghozzá az irányító hatóság asszisztálásával.  A programban kiosztott pénzek több mint fele jutott ugyanis a 20 legnagyobb, egyenként 70–100 millió forintos pályázatra, és majdnem mindegyikük a Learning Innovation-től vagy az Observans Kft-től rendelt drága képzéseket csalásos közbeszerzéseken. Színlelt ajánlattevőknek meghívták pl. a DFT-Hungáriát és annak avatarjait (Humán Aspektus, Versenyhajó), vagy pedig egymás között nyertek körbe (Learning Innovation, Observans, Danuvia Stúdió). Az Observans vezetője, Bertalan Tamás, elnökségi tag a Felnőttképzők Szövetségében. Ő is egyébként több céget és nonprofit szervezetet futtat az EU-s pénzek lecsapolására. Egy harmadik, többször felbukkanó szereplő az óvodafejlesztési programban az M-Stúdium, aminek a vezetője, Megyeri Tiborné az FVSZ Ellenőrző Bizottságának tagja.

A támogatottak több mint fele 20 millió forintnál kevesebbet kapott. Máshogyan nézve, a támogatás közel egyharmada (1 milliárd forint) került ahhoz a 12 pályázóhoz, akinek a Learning Innovation tartotta a képzéseit. Ha a többi színlelt közbeszerzés kiíróját (összesen 23-at) is hozzávesszük, akkor már 1,85 milliárd forintról van szó. Ennek átlag 20%-át továbbították a hálás önkormányzatok és önkormányzati társulások a képző cégekhez, ugyanazon az áron rendelve a képzéseket. Egy 30 órás tanfolyamért résztvevőnként 80 ezer forintot kellett számlázni. A közbeszerzéseken még a tanfolyamok kiválasztásával sem bajlódtak sokat, egyszerűen kimásoltak néhány támogatható témakört a pályázati felhívásból.

____ azonosító számú „____” elnevezésű projekt keretében felnőttképzések (akkreditált képzések) megtartása az alábbiak szerint: 1.) A fenntartó és az óvodapedagógus felkészítése oktatásirányítási, tanügy-igazgatási, az óvodai nevelési munkához kapcsolódó értékelési és tervezési, pályázatírási, projektmenedzsmenti feladatokra témacsoportban 30 órányi képzés lebonyolítása ___  fő részére 2.) Pedagógiai módszerek, fejlesztőpedagógia, integráció témacsoportban 30 órányi képzés lebonyolítása ____ fő részére 3.) Erőszak- és konfliktuskezelés és kommunikáció témacsoportban 30 órányi képzés lebonyolítása ____ fő részére 4.) Ön- és társismeret témacsoportban 30 órányi képzés lebonyolítása ____ fő részére 5.) Testnevelés és sport témacsoportban 30 órányi képzés lebonyolítása ___ fő részére …

[közbeszerzési hirdetmény akármelyik simlis önkormányzattól]

Érdemes ezt összevetni Szeged esetével: ott 186 pedagógusnak összesen 27 képzést szerveztek 21 millióból. A Learning Innovation kuncsaftjainál ugyanennyi pénz csak 6–8 kurzusra futotta 20–30 embernek.

Sebaj, azoknak az óvó néniknek és bácsiknak se kell búsulni, akik kimaradtak a buliból. A kormány talált még 1,3 milliárd forintot 4000 óvodapedagógus központilag irányított továbbképzésére. Talán ezt nem fogják ellopni.

☞  Link az adatokhoz: Google spreadsheet.

TÁMOP 3.1.11-12/2 óvodafejlesztési program. A táblázat mutatja a nyertes pályázatokat (a támogatások csökkenő sorrendjében), és az azokhoz kapcsolódó hirdetmény nélküli közbeszerzésen elnyert tendereket szakmai továbbképzésre. 

 

 

Reklámok

Kommentár // éljen a szólásszabadság

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s