És sokan fogják követni azoknak romlottságát

Az állam 6 milliárd forintot osztott ki civil szervezetnek a családi közösségi kezdeményezéseket támogató TÁMOP 5.5.1.B-11 programban, az Európai Szociális Alap terhére. A nyertesek közel egyharmada (171-ből 51) írt ki ezzel kapcsolatban közbeszerzést, amelyek mindegyikében előre lepacsizták az eredményt. A pályázatok szokásos menete szerint ez úgy kezdődik, hogy a pályázatíró cég bejelenkezik, hogy ők elkészítik a beadványt, cserébe csak annyit kérnek, hogy ők is részt vehessenek a kivitelezésében. Ha közbeszerzésre van szükség, az sem gond, mivel számtalan projektcég beugorhat színlelt ajánlattevőnek. Az eddigi cikkekben leírtam, hogy a könnyen szerezhető pénz megígézett privát vállalkozásokat, központi és megyei állami intézményeket, csakúgy mint helyi önkormányzatokat. A pályázókat nem zavarta az sem, hogy a pénzért hazudni és csalni kell (közbeszerzési bábjátékot eljátszani, vagy éppen kamutanfolyamokat rendelni). Meglepő, hogy még a vallásos civil szervezeteknek sem működött rendesen az erkölcsi iránytűje, erről írok most.

A nyilvános közbeszerzési tájékoztatókból gyakran kirajzolódnak cégcsoportok, mert mindig ugyanazokat hívják meg egyszerre. Ebben a programban a következő csoportok kaptak meg legalább két közbeszerzést.

Nyertes projektek eloszlása a közbeszerzésre meghívott cégcsoportok szerint

Nyertes projektek eloszlása a közbeszerzésre meghívott cégcsoportok szerint. Az ábra az elnyert pályázati támogatást mutatja.

  • D csoport (35 pályázat, 586 millió Ft összértékű megbízás) DFT-Hungária és projektcégei (Agenda Projektház, DFT Korszerű Gyakorlat, Esti Kornél, Humán Aspektus, Pragmatica Sanctio, Proakció, Versenyhajó), Dover, UNI-FIN, Absolvo
  • P (8 pályázat, 174 millió Ft összértékű megbízás) Public Sector, IBS Garden Consulting, Friss Európa, Salmon Group, IMS Magyarország, B3 Magyarország, Millefolium
  • (4 pályázat, 60.8 millió Ft összértékű megbízás) Sóstó Plusz
  • (2 pályázat, 42.7 millió Ft összértékű megbízás) Stratégiai Fejlesztési Központ, Pannon Fejlesztő

A DFT-Hungária kimagaslóan jól szerepelt az 5.5.1.B projektekben. A teljes keretösszeg 1/5-ét az ő klienseik kapták, akik aztán majd 600 millió forintot csorgattak vissza nekik.  Ebben a programban átlagosan a pénz felét (csakúgy mint az önkormányzati pályázatoknál) játszották át a pályázatíró cégeknek a kuncsaftjaik A Magyar Vöröskereszt 6 megyei szervezete is nyert a DFT-vel, akik a közbeszerzésekben többféle kombinációt is végigjátszottak a projektcégek között. A második legsikeresebb cég, a Public Sector neve nemrégen Mengyi Roland kapcsán merült fel: ők írták meg a fiktív pályázatokat.

☞  Link az adatokhoz: Google spreadsheet.

Problémák a fiatalok szexualitásában

A TÁMOP 5.5.1.B-11 az Új Széchenyi Terv keretében családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítésére kiírt konstrukció volt. A kiírás szerint olyan civil és egyházi szervezetek juthattak így pénzhez, akiknek a tevékenysége a helyi családok összefogására, közös programok, rendezvények szervezésére, és a gyermekvállalás népszerűsítésére irányul. Egyházi szervezetek, felekezettől függetlenül, kevéssé tudtak ellenállni a DFT kísértésének: a partnerek között szépen megférnek

  • római katolikusok,
  • reformátusok,
  • evangélikusok,
  • baptisták,
  • pünkösdiek (Hit Gyülekezete), és
  • zsidók.

Kinek az Agenda Projektház, kinek a DFT-Hungária végezte el a rendezvényszervezési és képzési (pl. Gondolkozásfejlesztés) megbízásokat. A nemes célra jól elköltött közpénzek példájának vehetjük a békési baptisták támogatott rendezvénysorozatát, ami arra premisszára épül, hogy “problémák rejlenek a fiatalok [15–35 évesek] szexualitásában”:

így az alábbi három legfőbb probléma orvoslásával nézne szembe a rendezvény: a) szexuális szabadságban rejlő veszélyek az AIDS korában, b) a szexuális élet késleltetése; tehát a fiatalok várjanak az elkötelezettségig, az érzelmi érettségig, a házasságig. Cél, hogy a fiatalok a jövőjükben egy csodálatos és egészséges szexuális életet éljenek át, amelyet egy bensőséges kapcsolatban tudnak megélni, c) kábítószer visszaszorítása a családi életből, a kábítószer káros következményeinek megelőzése, annak érdekében, hogy ne szakítson szét családokat ez a XXI. századi függőség.

(Naívan úgy gondolná az ember, hogy ha a Pályázati felhívásban megfogalmazott alapcél az alacsony születési mutatók emelése, akkor pont hogy siettetni kellene a szexuális életet a fiataloknál, de a családpolitikának más a logikája.) A baptisták Küldetés Alapítványa kapott 30,5 millió forintot  a remek képzési tervre, és bevállalta, hogy a békési fiatalok 18%-ához eljuttata az üzenetet. A baptista aritmetika szerint a 16650 főre becsülhető korcsoportban ez 910 embert jelent, ami összejön egy nagyobb szabású rendezvényből (280 fő) és két rendezvénysorozatból (16 alkalommal 20 fő, 5 alkalommal 30 fő), aminek a szervezését pályázati úton adták ki. Az Agenda 2013 Projektház elhappolta a 14,5 millió forintot érö tendert a Dover Nyelviskola elől. Meghívók készítése, terembérlet, kávészünet, catering, hostess szolgálat [!], elégedettség mérése, miegymás tartozik ide: hát persze, hogy egy nyelviskolát kellett meghívni ajánlattételre.

Még egyszer a brilliáns, 30 millió forintot érő matek:

\underbrace{16650\times 18\%}_{=2997} = 910 = \underbrace{5\times30+16\times 20+280}_{=750}

 

És sokan fogják követni azoknak romlottságát” bejegyzéshez egy hozzászólás

Kommentár // éljen a szólásszabadság